PROIECT EDUCAŢIONAL
ŞCOALA GIMNAZIALĂ
,,MIHAI DRĂGAN”,BACĂU
PROF. VATAMANESCU ELENA
PROF. POPA ELENA
BIBL .BLAGA ADRIANA - NICOLETA
Motto:
„Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic”.
(Arthur Schopenhauer)
( Hipocrate)
Alimentaţia
reprezintă domeniul în care se fac cele mai grave erori. Omul modern se
hrăneşte într-un mod nesănătos, mănâncă prost şi mult. Aşa se face că o
persoană din două suferă de exces de greutate (depăşirea cu peste 10% a
greutăţii normale). Aceasta are efect nefast asupra sistemului osos, a
scheletului şi asupra aparatului motor, în special asupra părţii inferioare a
corpului. Cu cât excesul în greutate este mai mare cu atât creşte şi
procentajul persoanelor care suferă de maladii coronariene (angină pectorală,
infarct miocardic, ateroscleroză), sau cu afecţiuni cancerigene, cum ar fi
cancerul intestinelor. Statisticile arată că peste 30% dintre obezi mor din
cauza bolilor de ficat sau a diabetului. De asemenea, obezii pot avea probleme
mult mai mari decât cei cu greutate normală în cazul unor inteventii
chirurgicale.
Cea mai mare greşeală făcută în domeniul nutriţiei, priveşte absorbţia excesivă a hidraţilor de carbon, care sunt lipsiţi de valoare nutritivă şi care se
găsesc în: zahăr, dulciuri, făină, băuturi alcoolice. Acestea sunt transformate
de organism în depuneri de grăsimi.
Obezii se află în interiorul unui cerc vicios. Grăsimea nu mai este la modă,
iar mass media înfăţişează săptămânal o imagine care contravine modului de
viaţă a persoanei obeze. Astfel, aceasta se confruntă, mai mult sau mai puţin,
cu un stres psiho-social, iar reacţia ei este, în general, să mănânce tot mai
mult.
Multe persoane, în special femei, iau medicamente de sinteză pentru slăbit,
care au efectul de a le suprima pofta de mâncare, actionând ca un laxativ.
Folosirea permanentaă a acestor medicamente crează dependenţă şi perturbă metabolismul apei şi al sărurilor din organism, provocând edeme, rinichii sunt
afectaţi, se produc tulburări psihice şi de ritm cardiac. Au apărut regimurile
pe bază de pulberi, care, în primă fază, produc o scădere însemnată în
greutate, deoarece organismul pierde multă apă, dar nu scade şi grăsimea.
Toate aceste cure de slăbire restrictive au marele dezavantaj că persoana nu învaţă să-şi înlocuiască modul de nutriţie nesănătos cu obiceiuri alimentare
mai bune, astfel că majoritatea îşi regăsesc vechea greutate la numai câteva
săptămâni de la terminarea regimului, ele fiind mai dezechilibrate decât înainte, din acest punct de vedere.
Regimul disociat propune o alternativă blândă şi eficace, pe termen lung, în
curele radicale şi restrictive, care au ca scop scăderea greutăţii ,prin
prevenirea persoanei de anumite alimente. Aceasta înseamnă că , unele alimente se
potrivesc mai bine între ele decât altele. Dacă alimentele care nu se potrivesc
se consumă împreună, se produce pentru o scurtă durată o dereglare digestivă, în primul rând balonare, apoi o mărire a organelor digestive.
Digestia are loc mai uşor dacă sucurile gastrice prelucrează un singur fel de
alimente. De exemplu, legumele verzi se potrivesc cu carnea, decât cele care
conţin amidon, deoarece acestea din urmă se digeră în mediu alcalin, spre
deosebire de carne căreia îi trebuie un mediu acid.
Este importantă separarea proteinelor de glucide, care practic nu este posibila
100%, dar ,dacă se reuşeşte să se rezolve la două treimi din alimente este
foarte bine.
Alimentele cu calorii negative sunt cele consumatoare de grăsimi. În cea mai
mare parte sunt reprezentate de legume, fructe şi condimente şi sunt bogate în
săruri minerale, vitamine, conţin puţine proteine şi hidraţi de carbon, iar
procentul lor caloric va fi de 90 de calorii la 100 de grame. Pe de altă parte ,aceste alimente au în compunerea lor peste 90-95% apă. Consumarea în mod
regulat a acestor alimente produce un efect caloric negativ, care duce la o
pierdere în greutate.
Busuiocul, cimbrul, mărarul, usturoiul, pătrunjelul,
menta, salvia, cimbrişorul, chimionul, ienupărul pe lângă faptul că ameliorează mult gustul mâncării, contribuie la procesul de digerare şi eliminare a
grăsimilor.
Fructele cum ar fi: ananasul, merele, portocalele, căpşunele, afinele, zmeura,
mango, grapefruit, lămâia au rol în distrugerea proteinelor.
O hrană sănătoasă este o hrană proaspătă, variată, bogată în substanţe vitale,
alcalină, cu multe vitamine, cu săruri minerale şi oligoelemente.
Este recomandat ca de trei ori pe săptămână să nu se consume carne, aceasta
fiind înlocuită cu preparate din soia.
Nevoile zilnice de aminoacizi se pot acoperi prin consumarea a 100 gr. de grâu
integral sau orez nedecorticat. Se vor consuma legume proaspete, care conţin
substanţe vegetale bioactive (glucosinolate, flavonaide) cum ar fi: cartofi,
linte, mazăre, fasole verde, varză, broccoli, roşii, fulgi din cereale, pâine
integrală, grisş orez nedecorticat, grâu încolţit sau germeni de grâu.
Substanţele bioactive distrug radicalii liberi care sunt responsabili pentru
evoluţia cancerului.
Se recomandă hrană care nu a fost congelată, conservată, rafinată, evitându-se
alimentele care au fost prelucrate industrial, cum ar fi zahărul rafinat, făina
albă, uleiul rafinat, conservele.
Unele condimente au efect de stimulare a digestiei şi metabolismului (cimbrul),
altele acţonează împotriva îmbolnăvirilor (chimenul, cimbrul, mărarul), sau
sunt diuretice (ceapa, ienupărul).
Se vor consuma numai grăsimi vegetale naturale: unt, margarină sau ulei presat
la rece. Se vor evita alimentele cu conţinut mare de candiu (metal nociv pentru
sănătate şi care provoacă leziuni renale) cum ar fi: ciupercile de pădure,
organele de porc, pateul de ficat.
La prepararea alimentelor trebuie avut grijă ca acestea să se fiarbă mai mult
decât este nevoie, deoarece se distrug substanţele nutritive. Trebuie avut
grijă la mâncărurile cu prăjeli şi sosuri, deoarece nu sunt sănătoase. Afumarea
alimentelor şi prăjirea lor în grăsime animală sau ulei încins produce la
suprafaţa acestora o crustă maronie (care este o oxidare toxică), precum şi
deşeuri grăsoase, care sunt cauza tulburărilor digestive şi a gravelor probleme
de sănătate (ateroscleroza, bolile canceroase). Cel mai indicat este ca
alimentele să fie preparate la aburi, prin fierbere în apă sau la grătar, ele
păstrându-şi gustul, culoarea şi valoarea nutritivă.
Ar trebui respectate câteva reguli privind modul în care ne alimentăm sănătos:
- se mănâncă încet, având timp suficient pentru consumarea mâncărurilor, fără stres, fără întreruperi (ridicare de la masă pentru rezolvarea unor probleme), într-o atmosferă de calm şi linişte;
- cu 15-20 de minute înainte de masa principală se poate consuma o salată sau
un mic aperitiv, pentru a se micşora senzaţia de foame, mărind saţietatea;
- se mănâncă pe săturate, dar nu mai mult, chiar dacă mâncarea este foarte bună şi gustoasă;
- se mănâncă la ore fixe;
- nu se "sare" peste mese şi nici nu se înlocuieşte masa cu o felie
de pâine cu unt;
- se mestecă mult şi bine, hrana trebuind fărâmiţată înainte de a se înghiţi,
pentru a uşura munca stomacului;
- nu se beau lichide în timpul meselor, deoarece digestia este mai dificilă,
producându-se mai mult acid în stomac;
- după ora 17 nu se consumă mese îmbelşugate, bogate în proteine, greu de
digerat, iar cu 2 ore înainte de culcare nu se mănâncă nimic;
- se recomandă împărţirea celor 3 mese principale în cantităţi mai mici, în 5-6
mese pe zi;
- se mănâncă numai când apare senzaţia de foame, fiind interzisă consumarea
alimentelor de plictiseală sau pentru omorârea timpului;
- nu se mănâncă cu lăcomie, iar porţiile de mâncare să fie moderate;
- este indicată ţinerea postului o zi pe săptămână, pentru eliminarea toxinelor şi odihnirea organelor. Pe durata postului se beau multe lichide, apă plată,
sucuri naturale din fructe, ceaiuri, cam 2-3 litri eşalonat pe toata ziua;
- seara, înainte de culcare se poate bea o cană cu lapte cald, eventual îndulcit cu miere de albine, sau o cană cu ceai din plante medicinale (tei,
muşeţel).
Scopul
proiectului:
Proiectul a
fost conceput cu scopul de a informa şi de
a forma la elevi o mare adaptabilitate la
autoinformare,
pentru o dezvoltare sănătoasă fizică
şi psihică armonioasă, pentru o
dezvoltare care să le faciliteze
reuşita în viaţă.
Obiective
generale:
n
informarea
elevilor privind drepturile consumatorilor;
n
informarea
elevilor cu privire la existenţa piramidei alimentare, a unor principii care
stau la baza alimentaţiei copilului
şcolar;
n
formarea
deprinderilor utilizării informaţiilor prevăzute pe etichetele produselor
alimentare;
n
dobândirea
unui comportament responsabil faţă de propria sănătate, dar şi a celor din jur;
- realizarea în mod indirect a
educaţiei adulţilor;
n
cultivarea
relaţiilor interpersonale.
Grupul ţintă
n
Elevii
din clasa a VII-a B (30elevi)
Elevii din clasa aVI-a A ( 30 elevi)
Elevii din clasa aVI-a A ( 30 elevi)
Perioada de
desfăşurare: 1 octombrie2017 – 16 octombrie 2018
Echipa de
proiect:
Prof.biologie -Vatamanescu Elena
Prof.
chimie - Popa Elena
Bibliotecar -Blaga Adriana -Nicoleta
RESURSE
a)Materiale :
n echipamente : computer, aparat foto, xerox ;imprimantă;
n
consumabile : hârtie A4, A3, A1, scotch, markere, tuş, carioca, acuarele;
b)Informaţionale : Ordinul Ministerului Sănătăţii Publice,nr. 156 din 12 septembrie 2008,cărţi de specialitate
(chimie, biologie,enciclopedii), internet, Codul consumului ;
c) Strategice: activitatea în
grup,conversaţia,referatul,portofoliul,jocul de rol, lectura selectivă,activităţi practice,
redactarea unui
text publicitar, redactarea computerizată ;
d) Spaţiale:
şcoală- laboratorul de Chimie;
e)De timp : 1 oră/luna
f)Financiare : mici sponsorizări ale părinţilor
elevilor ;
g)Susţinere
din partea conducerii şcolii.
Rezultate
aşteptate
•
responsabilizarea
elevilor faţă de problemele de sănătate;
•
însuşirea
unor noţiuni cross-curriculare de către elevii implicaţi ;
•
abilitatea
muncii în echipă, între elevii clasei;
•
portofoliul
proiectului, un CD cu imagini din activităţile de implimentare a proiectului.
•
sensibilizarea OJPC privind implicarea în educarea
elevilor în calitate de consumatori;
•
elevii devin
mesagerii informaţiilor acumulate în
propriile lor familii;
•
toate
produsele realizate de elevi pe parcursul proiectului se vor regăsi ca surse de
informare la cabinetul de informare şi documentare al şcolii.
Modalităţi
de evaluare
-chestionare,
sondaje de opinii (înainte şi după proiect sau în timpul derulării
preoiectului);
-analiza
produselor de grup: poster, referat , colaj, desene, portofoliul proiectului;
-concurs.
ACTIVITATI IN DERULARE
Activitatea1 :
„Ce mâncăm ?Cât mâncăm ?”
„Ce mâncăm ?Cât mâncăm ?”
Răspunsuri la întrebările pe care le punem in fiecare zi
“Ce înseamnă o
alimentaţie sănătoasă?”
“Ce
reprezintă piramida alimentaţiei
sănătoase?”
“Ce alimente
sunt destinate copiilor şi şcolarilor ?”
Activitatea2:
„Compoziţia chimică a alimentelor„
„Compoziţia chimică a alimentelor„
“Ce substanţe
se găsesc în alimentele pe care le consumăm?”
Noi am
identificat câteva: glucide, lipide, proteine, apă.
Activitatea
nr. 3 :
„ Efectele E-urilor „
„ Efectele E-urilor „
“Vom afla
totul despre aditivii alimentari?”
Activitatea
nr. 4:
“Ce vom mânca azi?”
“Ce vom mânca azi?”
“Oare ce
conţine portocala?Şi ce pH are?
Dar kiwi? Dar cartofii?”
Dar kiwi? Dar cartofii?”
MiciI
cercetători!-lucrari experimentale
Activitatea
nr. 5:
" Stil de viaţă-Tu alegi!”
" Stil de viaţă-Tu alegi!”
“Glucide multe
de mănânci
Obez rişti ca să ajungi!”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu