joi, 2 februarie 2017

ZIUA MONDIALĂ A ZONELOR UMEDE - 2 FEBRUARIE 2017

                                          ZIUA MONDIALĂ A ZONELOR UMEDE


            Proiect realizar în colaborare cu Agenţia Pentru  Protecţia Mediului Bacău.

            Astăzi, 2 februarie 2017, în întreaga lume se sărbătoreşte ZIUA MONDIALĂ A ZONELOR UMEDE, urmare a semnării Convenţiei Ramsar în anul 1971, un tratat interguvernamental care asigură cadrul de acţiune la nivel naţional şi internaţional, în vederea conservării şi utilizării raţionale a zonelor umede şi a resurselor acestora.
România a aderat la Convenţie în anul 1991, zonele umede se găsesc pretutindeni în apropierea râurilor şi luncilor inundabile temporar sau permanent. Acestea sunt recunoscute ca surse importante de apă potabilă, hrană şi casă pentru peste 100.000 de specii de plante şi animale la nivel mondial.
În ciuda faptului că acoperă doar 3% din suprafaţa Pământului, zonele umede stocheză 30% din
totalul de carbon, dublu faţă de păduri.
De asemenea, acestea joacă un rol important în faţa inundaţiilor, lucrând sub forma unui burete ce absoarbe surplusul de apă rezultată în urma ploilor torenţiale sau a dezgheţării zăpezii primăvara.
Cu toţii depindem de zonele umede ce ne furnizează apa dulce pentru nevoile zilnice, dar mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume depind direct de zonele umede pentru a câştiga un venit prin activităţi cum ar fi; pecuitul, plantaţii de orez, comerţul cu apa, construcţii, industria textilă, medi-cina, transporturi şi turism.
Pentru aceşti oameni , sănătatea zonelor umede este viaţa pentru familiile lor şi esenţială pentru bunăstarea lor.



                       



În zona de înnămolire a iazului, unde suprafaţa apei se prelungeşte treptat în pajiştea udă, acolo este spaţiul de viaţă al nagâţilor.
Aceste păsări cu penajul alb-negru, de mărimea porumbeilor şi având pe cap o nostimă tichie moţată, se asociază cel mai adesea în grupuri mici.
Începând chiar din luna februarie, nagâţii se întorc din adăpostul lor de iarnă aflat în Africa sau în sud-vestul Europei.
Dintre toate păsările de mlaştină şi baltă care trăiesc la Iazul Morii, ele sunt primele care încep să clocească.








Este frumoasă întâlnirea cu muzica iazului, cu clipocitul valurilor şi foşnetul stufului, la care se adaugă cântatul scârţâit al sturzului de baltă, orăcăitul broaştelor de la mal şi chemarea cucului . . .









LEBEDE CONFECTIONATE DE ELEVII NOSTRI, PRIN TEHNICA ORIGAMI:














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu