joi, 1 martie 2018

2 FEBRUARIE 2018 - ZIUA ZONELOR UMEDE

                                  2 FEBRUARIE-  ZIUA  MONDIALA A ZONELOR UMEDE

Proiect de activitate realizat de catedra de biologie, doamnele profesoare Elena Vătămănescu, 
Claudia Chiriac şi biblioteca şcolii, bibliotecară Adriana Blaga.

 Zonele Umede, esenţiale pentru un viitor sustenabil

An de an, Ziua Mondială a Zonelor Umede este sărbătorită pe data de 2 februarie. Desemnarea acestei zile ca Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost făcută în anul 1971, în Iran, Localitatea Ramsar. Scopul Convenţiei este de a conserva zonele umede. Aceste zone, stochează cantităţi mari de apă proaspătă şi atenuează atât impactul inundaţiilor cât şi cel al secetei. Zonele umede reprezintă un factor important pentru productivitatea lor biologică. Din aceste motive, aceste zone sunt esenţiale omenirii.
Zonele umede şi pericolul urbanizării
Anul 2018 este anul în care, cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Zonelor Umede, putem reflecta la importanţa pe care o au zonele umede în viaţa urbană. Tema acestui an este „Zone Umede pentru un viitor sustenabil”. Zonele umede din mediul urban sunt esenţiale şi contribuie la crearea unui mediu propice desfăşurării vieţii în oraşe.
4 miliarde de cetăţeni ai Planetei Pământ locuiesc în mediul urban. În anul 2050 se estimează ca acest număr să crească, populaţia mutându-se în oraşe în căutare de locuri de muncă şi oportunitati.
Creşterea rapidă a populaţiei urbane este dată de marile provocări pentru edilii oraşelor. Aceştia trebuie să se asigure că oraşele de astăzi pot oferi, nu doar servicii de bază populaţiei, cum ar fi cazarea, transportul şi apa, dar şi că aceste oraşe sunt sigure şi ecologice.
În timpul furtunilor, zonele umede urbane absorb excesul de precipitații, ceea ce reduce inundațiile în orașe și previne dezastrele și costurile ulterioare. Vegetația abundentă găsită în zonele umede urbane, acționează ca un filtru pentru deșeurile menajere și industriale, ceea ce contribuie la îmbunătățirea calității apei.
Activitatea dedicată zilei de 2 februarie 2018 ,din şcoala noastră,s-a desfăşurat cu participarea doamnei inginer Ionos Maria, reprezentanta Agenţiei de Protecţia Mediului Bacău, care a prezentat elevilor din clasa aVI-a A, bogate informaţii legate de această temă, s-a vizionat şi un film documentar, care a trezit interesul nostru pentru ocrotirea mediului şi conştientizarea pericolelor din viaţa noastră.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu