miercuri, 7 octombrie 2015

3 MARTIE - ZIUA INTERNAŢIONALĂ A SCRIITORULUI & 21 MARTIE - ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI

                     21 martie - Ziua Internaţională a Poeziei
                     Poezia este repaosul inteligenţei
(Titu Maiorescu)

 
 Începând cu 1999, la data de 21 martie sărbătorim Ziua Internaţională a Poeziei.  Această zi a fost declarată de UNESCO ca o recunoaştere a faptului că oamenii de litere şi de cultură, poeţii şi scriitorii din lumea întreagă şi-au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale.  De asemenea Ziua Mondială a Poeziei are menirea să susţină creaţia poetică, şi să promoveze poezia ca artă deschisă oamenilor.
La 21 martie aducem un omagiu tuturor poeţilor lumii, celor care au fost, celor care mai sunt...
Să ne amintim de marii poeţi români: Mihai
Eminescu, Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Nikita Stănescu...
Felicitări tuturor îndrăgostiţilor de condei, iubitorilor de poezie, celor ce trăiesc, iubesc, speră şi visează prin cuvânt şi rimă. Multă inspiraţie!



              21 MARTIE-ZIUA  MONDIALĂ  A  POEZIEI

21 martie este ziua consacrată de UNESCO, ca fiind ziua mondială a poeziei, scopul principal al acestei acţiuni a fost de a sprijini diversitatea lingvistică prin intermediul poeziei.
                   Ziua Mondială a Poeziei promovează eforturile editurilor mici care încearcă să se afirme în acest domeniu , publicând colecţiile poeţilor tineri. Este promovată organizarea de recitaluri publice pentru atragerea cât mai multor persoane spre acest gen şi restabilirea dialogului între poezie şi celelalte arte: teatru , dans, muzică, pictură, evidenţiind dictonul lui Delacroix: “Nu există nici o altă artă fără poezie.”


                   “POEZIA – CHIPUL SUFLETULUI !”


                   “POETUL – CONŞTIINŢA  LITERARĂ  A  LUMII”



         
          3 martie – Ziua  Internaţională  a  Scriitorilor


         În fiecare an, la 3 martie, se aniversează Ziua Mondială a Scriitorilor.
Această zi a fost plasată între Ziua Mărţişorului şi Ziua Femeii, pe 3 martie, într-o lună în care pe 21 (Ziua Echinocţiului de primăvară) se marchează Ziua Internaţională a Poeziei, dar şi Ziua Internaţională a Teatrului, pe 27 martie.
Poate nu întâmplător au fost alese aceste date în prima lună de primăvară, când natura renaşte, explodând de frumuseţe ,să împărţim bucuria scrisului cu cei care mai cred în literatură.
         Luna martie poate fi considerată luna literaturii universale, este un elogiu adus celor care , prin condeiul lor , au dat lumii opere nemuritoare, umanismul culturii sprijinindu-se pe lectură nu pe imagini fugitive. Lectura ne lasă popasurile necesare pentru reflecţie, pentru meditaţie. Biblioteca este poarta de ieşire din această lume stresată şi grăbită, biblioteca oferă posibilitatea de a nu uita valorile culturale cu care am fost binecuvântaţi.
                  Sărbătorim aceste zile prin lectură şi muzică, celebrăm scriitorul- acest rege al cuvintelor, şi poetul cu a sa poezie –chipul sufletului său!
                   Celebrăm cu drag ziua mondială a scriitorilor, pe cei care , prin cărţile lor, ne ajută să intrăm în alte lumi, să ne transpunem în alţi oameni, să ne dezvoltăm şi  să vizităm locuri inimaginabile.
                   Literatura are capacitatea de a educa şi de a crea o bună dispoziţie în acelaşi timp, indiferent de vârstă, statut sau naţionalitate a cititorului, serveşte ca bază pentru dezvoltarea abilităţilor, cunoscându-se limbajul liberei exprimări.                            

           

                    




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu